Råd vid bakning med glutenfria mixer
- Var nogagrann när Du mäter upp mängden mjöl. Degen sak vara lös. Degar som ska kavlas ut kan kräva lite mer mjöl.
- Ibland kan det vara en fördel att tillsätta extra jäst eller bakpulver.
- Använd glutenfria fibertillskott, då blir degen lättare att arbeta med, framförallt jäsdegar.
- Arbeta jäsdegar ordentligt. Helst i matberedeare eller med hushållsmaskin.
- Låt jäsdegar jäsa två gånger.
- Ibland kan det gå lättare om man fuktar händerna med vatten eller mjölar dem närman ska baka ut degen.
- Använd gårna bakformar, brödformar eller muffinsplåt och klicka i degen med sked, även till matbröd.Prova även att spritsa ut billarna.
/Källa: Dietisterna i Skåne
RÅD NÄR MAN BAKAR GLUTENFRITT
Matbröd/vetebröd eller andra jäsdegar
Mjöl - Glutenfri mix, lågprotein mix
Degspad - Vatten, mjölk, filmjölk, äppeljuice
Socker - 1-2 msk vit sirap till jäsdegar med lågprotein mix. Till vetebörd 1/2 dl vit sirap till 5 dl degspad
Salt - 1 tsk salt per 5 dl degspad
Matfett - Olja, margarin, mjölkfritt margarin. Margarinet kan vara rumstempererat och blandas i degspadet.
Kommentarer
Trackback